Een café dat al bijna 40 jaar bestaat moet wel een rijke historie hebben. En die heeft Schipperscafé ’t Ankertje!

De geschiedenis van ’t Ankertje begint bij Rieuwert (de Sprieuw) Mazereeuw, destijds succesvol uitbater van Hotel Café Du Passage in de Spoorstraat in Enkhuizen. Ook wel bekend als de zaak met de grote centenbar, vanwege de 13.000 centen en een dubbeltje, ingeharst op de bar.

De zaken gingen goed. Zo goed, dat Rieuwert Herbergh het IJsselmeer in Oosterleek kon kopen. En daar bleef het niet bij. In 1976 kocht hij de oude bloemenzaak van achterneef Jantje Mazereeuw aan de Dijk in Enkhuizen.

Hier op het mooiste plekje van de stad, recht tegenover de Drommedaris, opende Rieuwert een jaar later Schipperscafé ’t Ankertje.

Legendarisch
Het café werd een daverend succes. Als thuisbasis van alle charterschippers van het eerste uur, zoals Rooie Gerrit, de Smurfen Tom en Maarten en vele legendarische Enkhuizers.

Ook áchter de bar kende ‘t Ankertje legendarische figuren, zoals Theo Thijssen, de “beste tostibakker van Europa en omstreken”. Harry Popken, de “onvriendelijkste barkeeper ter wereld”. Bekend van de uitspraak: “Als je geen koffie met appelgebak wilt, dan rot je maar op!” Jaap “Eikel” Ooteman, de barkeeper die voor niemand bang was. Zelfs niet voor de negen bodyguards van toen nog kroonprins Willem-Alexander.

Maar er waren ook Jan van der Heide, Dirk Jan Bierhaalder, Dick Tuin, Ouwe Jan Bok, Leo (hakke, hakke) Renders, tekenaar Bram Levi en vele anderen. Ondertussen zorgde de al even legendarische Jan de Danser voor de deur van het café voor een vrolijke noot, met zijn eigen huisdraaiorgel “De Harmonica”.

Bekende gasten
Door de geweldige toeloop groeide het bedrijf uit zijn jasje. Er werd een groot terras geopend, pal aan het water. Op de destijds schuine kant zaten de cafébezoekers op goedkope plastic stoelen. Menige toerist zakte er doorheen en gleed met stoel en al het water in, tot grote hilariteit van de overige gasten.

Op zaterdagavond werd het bier door dochter Karin en de andere meiden per meter verkocht. En stropdassen? Die waren niet veilig, regelmatig verlieten klanten de zaak met afgeknipte stropdas.

’t Ankertje trok de aandacht van bekende Nederlanders en buitenlanders. Je kon er een biertje drinken met de kroonprins of met ex-bondskanselier Helmuth Kohl, een liedje zingen met scheidrechter Roelof Luinge en een praatje maken met Joop Braakhekke, Hein Vergeer, Leontien van Moorsel of Ard Schenk.

Vliegtuigongeluk
In 1998 besloot de Sprieuw dat het mooi geweest was en hij verhuurde het café aan zijn maatjes Cor en Karel. Lang heeft hij niet genoten van zijn vrije tijd, want in januari 2001 stortte een oude Dakota met daarin Rieuwert en zijn vrouw Heidi neer in Venezuela. Tot ontzetting van heel Enkhuizen en alle vrienden en bekenden in binnen- en buitenland.

Zeven jaar later besloten Rieuwerts kinderen, Piet en Karin, om het café zelf te gaan exploiteren. Uiteindelijk ging Karin alleen verder. Onder haar leiding groeide Schipperscafé ’t Ankertje eten&drinken uit tot het bloeiende horecabedrijf van vandaag.